עופר קורנפלד  

עבודה חדשה

מיליונר ההיי- טק עופר קורנפלד מסתער על מפלגת העבודה

עמית נועם, 14/03/02, מתוך, מעריב

בתחום הפרסום קוראים לקמפיין כזה "טיזר". מטרתו לגרות אותנו, לעורר סקרנות לקראת מוצר חדש שעוד מעט יחלו בשיווקו. "מה אתה מוכן לעשות כדי להציל את המדינה?", נכתב בשלטי חוצות של תנועת "עבודה חדשה", שהוצבו ברחבי הארץ לפני כשבועיים. על השלטים הופיע גם מספר טלפון, אולי כדי לבדוק את תגובת הציבור לקמפיין החדש.

מנהיגות תנועת "עבודה חדשה" מורכבת מאנשי היי- טק ומאנשי שיווק. המוצר שהם מוכרים הוא מצע חדש למפלגת העבודה. מצע שיכלול נסיגה מהשטחים, פינוי התנחלויות (מלבד גושי התיישבות) והקמת גדר הפרדה. באותו מצע הם מבקשים לכלול גם יום לימודים ארוך, מיסוי על שוק ההון, ושאר ממתקים סוציאל-דמוקרטיים ברוח הזמן. ב"עבודה חדשה" לא יאהבו את ההשוואה, אבל מסע הפרסום המהוקצע והמסתורי שלהם מזכיר לא מעט את קמפיין ברק בראשיתו. קמפיין שמתחיל משלטי חוצות במקום מפעילי שטח, שיש בו הרבה אנשי עסקים, הרבה אנשי שיווק, והמון בוז למערכת הפוליטית שאליה הם מבקשים להיכנס.

בראש ההתארגנות עומד עופר קורנפלד. לפני שנה וחצי הוא מכר את חברת התוכנה שהקים, "גאיה סופטוור", ב-25 מיליון דולר לחברת קומברס, ועכשיו, כשיש לו זמן וכסף, הוא מבקש לחולל מהפכה פוליטית. לפני ההתארגנות הנוכחית היה פעיל במטה לבחירתו מחדש של ברק, יחד עם אורנה אנג'ל. כעת הוא מכחיש כל קשר למוצר הכושל ההוא, ומבטיח שהעניין החדש שונה לגמרי.

"עבודה חדשה" הוקמה לפני שלושה שבועות, לפני שבועיים כבר עלו שלטי החוצות, ותוך שבוע כבר התקיימו שני חוגי בית. בסוף השבוע האחרון התפרסמה ידיעה שדנה בקשר של המארגנים לראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק. לעומת זאת, יש המצביעים על קשר עם חבר הכנסת שלמה בן עמי. ב"עבודה חדשה" חוזרים ומדגישים שאיש לא עומד מאחוריהם ואין הם משרתים אג'נדה של פוליטיקאי מסוים. את הקשר לברק, קורנפלד מכחיש כאמור מיד, בעניין בן עמי ההכחשה ברורה פחות. "הסתובבתי במשרד של שלמה בן עמי", הוא אומר. "נפגשתי איתו כמה פעמים וניסיתי להבין מה הוא רוצה לעשות. הבנתי שהוא בן אדם מאוד מוכשר ואמיץ".

היית רוצה לראות אותו כראש ממשלה?

"אנחנו כ'עבודה חדשה' לא מזוהים עם אף אחד מחברי הכנסת המכהנים. אבל אם הוא היה מתמודד מול פואד ובורג, הייתי בוחר בו. אנחנו הולכים לאנשים ואומרים להם שאין אף פוליטיקאי שעומד מאחורינו, אנחנו לא יכולים לשקר לאנשים. אין פה קונספירציה ואין מניפולציה". מלבד מי שכבר העידו בפני ועדת אור, קורנפלד מזכיר גם את עמי איילון, שמצטייר בעיני רבים בשמאל כמעין ברק חדש, איש שבא מתוך המערכת הביטחונית וקורא לנסיגה חד צדדית (הפעם מהשטחים). איילון נראה נקי ומלא תקווה כפי שנראה ברק בזמנו, אבל גם לגביו קורנפלד מסרב להתחייב. "אני אשמח אם עמי איילון יצטרף", הוא אומר, "כי אני מאמין שאנשים טובים צריכים לבוא לפוליטיקה. יש גם הרבה אנשים טובים ומוצלחים בתוך מפלגת העבודה אבל אני חושב שהם נאבקים בתוכם במאבקים קשים שמוציאים מהם את הדברים הלא טובים".

פואד חרץ את גורלו

עוד השוואה שב"עבודה חדשה" לא יאהבו היא למפלגת המרכז, שקמה ברעש פרסומי גדול, החליפה מנהיגים כמו גרביים, ובסוף קרסה כשהתברר שמלבד סיסמאות אין מה שיחזיק אותה. המנהיג שיושיע את העבודה יופיע על פי קורנפלד יש מאין, אחרי שב"עבודה חדשה" יתפקדו 30 אלף חברים חדשים למפלגת העבודה ויבצעו מהפך תוך מפלגתי בבחירות הפנימיות הקרובות. כדי שכל זה יקרה, דרושים לא סתם מתפקדים, אלא כאלה שיסכימו להצביע למועמדים של "עבודה חדשה" אם וכאשר אלה יופיעו. קורנפלד אומר שהמתפקדים יצביעו נכון משום שהם תומכים במצע, אבל צריך עדיין למצוא את המנהיג ואת עשרת חברי הכנסת שיהיו מקובלים על כל המתפקדים האלה, ויסכימו לפעול בדיוק על פי המצע.

למרות שקורנפלד לא אוהב לדבר על זה, יהיה דרוש גם שיתוף פעולה מתוך המפלגה, שכן אם המפלגה תחוש מאוימת על ידי ההתארגנות החדשה, היא תוכל לשנות את שיטת בחירת חברי הכנסת, ולהחזיר את כל הכוח לידי המרכז, שמחולק בין אנשי פואד לבורג, אבל נעדר לחלוטין אנשי קורנפלד. קצת קשה להאמין שתנועה של אנשי שיווק, שמערך השטח שלה מורכב בינתיים מכמה עשרות אנשים שהשתתפו בשני חוגי בית, וכמה צעירים במשרדים יפים ברמת גן שעושים טלפונים, תצליח להערים על מוסדות המפלגה שנראים אולי מנוונים, אבל יש להם עשרות שנות ניסיון בשטח.

קורנפלד (38), נשוי ואב לשני ילדים, נוהג להימנע מלהכחיש. הוא נמנע מלהכחיש שהוא תומך בבן עמי ונמנע מלהכחיש שהוא בעצמו יהיה אחד מעשרת חברי הכנסת ש"עבודה חדשה" מבקשת להכניס לרשימה.

אתה רוצה להיות חבר כנסת?

"שאלו אותי היום בחוג בית, ואמרתי שאני מוכן, ואני מוכן. באופן אישי אין לי את השאיפה להיות חבר כנסת. אני לא חושב שאני המועמד האידיאלי, לא לכנסת ובטח לא לרשות הממשלה. אני חושב שחסר לי הניסיון הדרוש לזה. ראיתי ראשי ממשלה חסרי ניסיון לגמרי והתוצאות באמת שיקפו את זה. נתניהו היה איש חסר ניסיון לחלוטין. אני בן אדם מאוד מוכשר, אני רחב אופקים, אני משכיל, אני מבין באנשים, אני יכול להניע אנשים ואני מנהיג טוב. אני לא יודע אם זה מספיק להיות חבר כנסת או לא, וזה לא כל כך מעניין אותי. אני לא עושה את זה בשבילי. אם האמירה 'אני רוצה להיות חבר כנסת' היא זו שנדרשת כדי שהמהלך יצליח, אז כן. אני נורא רוצה שהמדינה תיראה אחרת. זה נראה לי לא הגיוני שבשביל שהמדינה תיראה אחרת אני אצטרך לרוץ לכנסת, אבל אם זה מה שיהיה דרוש אני אעשה את זה, כי מצאתי שכשאני מדבר עם אנשים, הם מחפשים שמישהו יגיד אני מוכן".

אתם רוצים להחליף את פואד ולהעמיד תחתיו יושב ראש אחר למפלגה?

"פואד חרץ את גורלו במעשיו. אנחנו רוצים שתהיה הנהגה חדשה. אנחנו רוצים שהאג'נדה שלנו תהיה מקובלת על ההנהגה של המפלגה. יש שני סוגים של אנשים. אלה שעומדים במבחן הדיבור ואלה שעומדים במבחן התוצאה. השרים שנמצאים עכשיו בממשלה צריכים לעמוד במבחן התוצאה. הם צריכים לעזוב את הממשלה עכשיו, והם היו צריכים להצביע נגד התקציב. הם צריכים לעשות כל מיני דברים שהם עכשיו לא עושים. אז אחר כך למה שיאמינו להם? בגלל שהשתנתה המערכת הפוליטית?".

יש אנשים שיטענו שלמעשה אתה קונה שלטון?

"זאת בעיה. אנשים שמצליחים בעסקים, תמיד נראה שאחר כך משעמם להם והם מחפשים להשתעשע בדברים אחרים. לא משעמם לי, טוב לי בחיים ואם המצב במדינה לא היה כל כך גרוע, אני הייתי ממש שמח. לפני חודשיים, סוף סוף, אחרי הרבה שנים שעבדתי בהן יום ולילה, ולא היה לי זמן לראות את הילדים ואשתי, הסתכלתי פנימה וראיתי אגם של שלווה אמיתית. ולפני חודש , בצער רב, באמת בצער רב, ואחרי שדיברתי עם הרבה אנשים ואמרתי: אולי תלכו להקים עבודה חדשה, והבטחתי להם שאני אעזור, הבנתי שהם לא רוצים כי זה נראה להם קשה מדי ואכזרי מדי ומתסכל מדי. חשבתי שאולי אני יכול. ובאותה שנייה שחשבתי שאולי אני יכול, הבנתי שאני לא יכול לא. אז אמרתי לאגם השלווה שלום. "לאף אחד אין מספיק כסף כדי להחזיק את ההתארגנות הזו לשנה לבד. רק המכתב הראשון יעלה 30 אלף שקל. אנחנו מנסים לקדם את הדעות שלנו. אלה רעיונות נשגבים. והכוונה היא שבשלבים הבאים עוד אנשים יתרמו מכספם".

מה דעתך על אנשי ההיי- טק והמיליונרים החדשים?

"הם עושים הרבה דברים טובים, אבל אני חושב שהם פחות מדי מעורבים בפוליטיקה. החברות מתנהלות על פי רציונל כלכלי, איך מרוויחים יותר כסף. זה בסדר שיש את הרציונל הזה אך הוא לא הרציונל היחידי שמניע אנשים. חברות שפועלות היום למען הקהילה עושות זאת מטעמים כלכליים".

אולי נסדר לו משכורת

יחד עם קורנפלד יושבים בראיון שלושה חברים נוספים מהגרעין המייסד של "עבודה חדשה": אסף פרץ, גיל שמי ורון מיתר. פרץ ושמי הם עצמאים מתחום השיווק והתקשורת הפוליטית ומיתר הוא איש היי- טק. לאורך הראיון, השלושה הם משתתפים פעילים, הם מייעצים, עונים על חלק מהשאלות ויש תחושה של שותפות, אם כי ברור שקורנפלד הוא העומד בחזית. הראיון מתקיים במשרדי "עבודה חדשה", הממוקמים בבניין התאומים היוקרתי ברמת גן. תוך זמן קצר הוציאו אנשי השיווק המיומנים של "עבודה חדשה" סטיקרים מעוצבים, חוברות מצע קטנות והקימו טלמסר. כמובן שכל המערך ממוחשב, כיאה לבעלים של חברת סטארט אפ לשעבר. קורנפלד הוא המממן העיקרי של הפעילויות שהתבצעו עד כה, כאשר החברים בגרעין המייסד והפעילים החדשים הם כולם מתנדבים. אסף פרץ, ממייסדי "עבודה חדשה", מספר איך החלה החברות בינו לקורנפלד. פרץ ניהל לפני כשנה את מטה המתנדבים של ברק בתל אביב וקורנפלד הטריד את מנוחתו. הוא ראה מולו אדם שמגיע כל יום בתשע בבוקר, עוזב בשלוש, לבוש בפשטות על סף ההזנחה, מעשן הרבה והניח שצריך לעזור לאיש. הוא פנה לאורנה אנג'ל, מי שניהלה את עמותת המתנדבים של ברק, וביקש שתפגוש את קורנפלד כי לדעתו יש מקום להציע לו משכורת או עזרה כלכלית כלשהי. אנג'ל נפגשה עם קורנפלד וביקשה בעדינות להציע לו משכורת... המיליונר קורנפלד הרגיע אותה וביקש שתסיר דאגה מלבה. זו הייתה ראשיתה של ידידות מופלאה, שהתפתחה מאוחר יותר גם להתארגנות פוליטית. לפני שמונה חודשים החליט קורנפלד לעזוב את העבודה בקומברס ומאז הוא מסתובב בארץ ומדבר עם אנשים. לטענתו רק לפני שלושה שבועות נאסף הגרעין הראשוני ו"עבודה חדשה" יצאה לדרך.

תסתכלו לי בעיניים

לפני הראיון, התקיים במשרדי "עבודה חדשה" חוג בית. בסך הכול זהו חוג הבית השני שעורכת התנועה, הראשון התקיים בירושלים. בשעה שבע וחצי הגיעו לחדר טיפין טיפין תשעה אנשים מהוססים, שנענו לשלטי החוצות שפיזרה התנועה ברחבי הארץ. קורנפלד ניהל את המפגש, אך היו איתו שם חמישה פעילים נוספים, מנסים להסביר, לשכנע ולמעשה למכור את המוצר החדש. זו הייתה פעולה לא פשוטה. לשכנע אנשים שלא עומדת מאחורי ההתארגנות אישיות פוליטית ויותר מכך לשכנע אנשים שהמהלך הנכון הוא להתפקד לדינוזאור שנקרא "מפלגת העבודה". "אני מבקש מכם לבצע קפיצת אמון. אתם צריכים להאמין לי, למרות שזה קשה כי אתם לא מכירים אותי ואין לכם ביטחון שמה שאנחנו אומרים ומתכוונים זו האמת בפועל. תסתכלו לי בעיניים ולמרות שזה קשה, תאמינו לי", אמר קורנפלד לאנשים שהגיעו לחוג.

קורנפלד הוא איש מכירות מיומן. "איש שיודע להניע אנשים", כלשונו. עשר דקות לאחר תחילת המפגש כותב אלכס, איש עסקים בשנות החמישים לחייו, פתק לאישה שבאה עימו, "ניתן לזה עוד 30 דקות". שניהם נשארו עד תום המפגש כאשר בשלב מסוים החל אלכס לדבר בשם המארגנים. תהליך דומה קרה לעוד שני משתתפים. בסוף המפגש מחצית המשתתפים רושמים צ'קים ומתפקדים למפלגה, האחרים מבטיחים לשקול התפקדות.

אתה לא חושב שזה בעייתי לבקש מאנשים שיאמינו לך, כאשר אתה טוען שאתה בעצמך לא יודע מי האיש שיעמוד בראשכם בסוף התהליך?

"אני לא מבקש מאנשים שיתנו לי משהו. להפך, מה שאנחנו רוצים זה להעצים את כוחם של האנשים, שידעו שיש להם יכולת להשפיע. לבד הם מרגישים חלשים בלי יכולת להשפיע מול המנגנון. ואנחנו רוצים להגיד להם, לא נכון. אם אתם תפעלו נכון ותמצו את זכותכם הדמוקרטית להשפיע, אתם יכולים להשפיע. תתאגדו ותשפיעו. יש בזה המון כוח. כשאני אומר למישהו תאמין לי, אני אומר לו תאמין לי שאני לא הולך להונות אותך. אבל באמת אין לי איך להונות אותו, כי אחרי שהוא נהיה חבר מפלגת העבודה, אין לי איך להונות אותו. כי מה אני קיבלתי? הוא קיבל את היכולת להגיד מה הוא חושב ואני גרמתי למישהו להיות יותר חזק. כשאני רואה אנשים משתמשים בכוח שלהם זה משמח אותי. אם את מחפשת מה מניע אותי, זה שאני רואה אנשים שמשתמשים בכוח שלהם לשנות דברים".

אתם מאמינים שתצליחו למצוא מישהו שיוכל לשאת את הבשורה שלכם והוא לא יהיה אחד מכם?

" כן. אני בטוח בזה. בלי לכוון ספציפית לאף אחד. זה נראה לי די מובן מאליו. יש הרבה אנשים טובים. אני לא יכול לבודד אדם אחד שאני אוכל לומר עליו עכשיו שזה האיש".

מסתובבות שמועות שאתם מכינים את הקרקע לברק.

"זה לא מטריד אותי כי זה לא נכון. אני חושב שברק לא השכיל לעבוד עם צוות, הוא עבד הרבה לבד ולא השכיל לרתום את המערכת לרעיונות הפוליטיים שלו. אני חושב שזה פטנט ישראלי מקורי לתת לראשי ממשלה שנכשלו להיות ראשי ממשלה שוב. ניסנו את זה פעם אחת עם שרון, ואולי ננסה את זה עם ביבי. אני לא בעד".

ההצלחה של המהלך שמובילים קורנפלד וחבריו תלויה בכך שבעבודה יתקיימו פריימריז פתוחים וההכרעה לא תעבור למרכז המפלגה המונה 1,500 חברים ותיקים בלבד. בינתיים הם עושים מאמץ גדול לפקוד כמה שיותר אנשים, כמה שיותר מהר, תוך שילובם והיבחרותם למנגנונים הקיימים של המפלגה. חוברת של תקנון המפלגה תופסת מקום נכבד בספרייה הקטנה שעומדת במשרד. ביום ראשון בערב עמלו בקדחתנות שלושה מתנדבים לפקוד אנשים חדשים למפלגה. בחצי שעה הם פקדו 20 איש, רובם ממעגל היכרות קרוב. בחדר הייתה תחושה של מלחמה נגד השעון, עד חצות ניתן היה להגיש את טופסי ההתפקדות האחרונים לבחירות של הסניפים באזור חולון בת ים. במקביל, בחדר הסמוך, עמלו קורנפלד וחבריו על אנשי חוג הבית. "בבחירות האחרונות במפלגת העבודה, עמדתי בפני סיטואציה שלא האמנתי שתקרה לי. לא יכולתי לבחור בין בורג לפואד. הגעתי עד לקלפי והרגשתי רע, חשבתי שזה לעולם לא יקרה לי. בסופו של דבר שמתי פתק לבן", מעיד קורנפלד ושמי מוסיף: "היכולת לשנות את המצב הזה היא לא בשמים. 30 אלף איש דרושים עבור מנדט אחד. בכנסת, לעומת זאת 30 אלף איש שמתפקדים למפלגה יכולים להכניס עשרה חברי כנסת ולהחליף את פואד. גם בנו זה מעורר מיאוס להיכנס למפלגת העבודה וזה היה עבורנו תהליך פסיכולוגי קשה".

מה גורם לכם להאמין שהאנשים שתבחרו בהם לכנסת ולראשות המפלגה יהיו שונים מאלה שמכהנים כיום וכיהנו בעבר?

"כמה פעמים חנכו את קו הרכבת בין באר שבע לתל אביב? כמה שנים עברו מאז שהחליטו להעביר את הקריה מתל אביב? יש קושי שלטוני אמיתי במדינה. המדינה מקבלת החלטות ולא מיישמת אותן. אי אפשר להבטיח שכשנגיע לשלטון נצליח ליישם את המצע. אנחנו מקווים שנבחרת האנשים הטובה שתצטרף אלינו, אנשים שמעולם לא חשבו להתעסק בפוליטיקה, תעשה את הדברים נכון ותצליח לשנות, אבל אנחנו לא בטוחים שזה מהלך שבטוח יצליח. "צריך מנהיג שמחויב לדרך וצריך אנשים שיישמו את ההחלטות. בפוליטיקה המודרנית אנשים מאמינים באיש וזה לא מספיק, בייחוד כשלרוב המתמודדים עוסקים בבחירות רק בסיסמאות. כשאנשים אומרים שרון זה רק כי מכרו להם איזה סבא. לפוליטיקאי צריך להיות סדר יום של יושרה פנימית שהיא מעבר להתעסקות באיך אני נכנס לעיתון ומה הציבור רוצה לפי הסקר החדש".

אם תגיעו לשלטון, גם לכם יהיה צורך לעגל פינות ולהתיישר לפי הקו והסקר.

"כשתנועה קמה על בסיס של רעיון, אין צורך לעגל פינות. בסופו של דבר בפריימריז ממלאים הרבה איקסים, וכל אחד כשייכנס לקלפי ימלא מה שהוא ירצה. לא כולם צריכים להסכים על אותו דבר. אבל יש קווים כלליים שהם קריטים עבור כולם. מה שמאפיין את כל היוזמה שלנו, הוא לשים את האזרח הקטן במרכז האג'נדה של התארגנות פוליטית ולא מילים גבוהות. להתייחס לצרכים האמיתיים של אנשים שיאפשרו להם לחיות חיים נורמלים. וזה מתוך הנחה נאיבית שאנשים הם רציונלים. וזה גם מהשמקסים, שאין אף אישיות שעובדים בשבילה. אחרי שאנשים בכינוסים מבינים שאין מאחורינו אישיות פוליטית, העיניים שלהם נדלקות. הם קולטים וזה קוסם להם, כי רימו אותם מלא שנים ועכשיו רק בשביל הכאב לב שנגרום לאנשים, אי אפשר לרמות אותם עוד פעם. אם יגלו שרימינו אותם, יזרקו אותנו מכל המדרגות. התיעוב לפוליטיקאים כל כך גדול, שכל פוליטיקאי מוכר יביא איתו תומך אחד ועשרה מתנגדים".

במצע שלכם אתם תומכים בחזרה לגבולות הקו הירוק וציבורים גדולים מתנגדים לכך.

"ההערכה שלנו שהרעיונות הביטחוניים של המצע יהיו קונסנזוס בתוך זמן קצר. המצע שלנו מניח את זה שהפתרון הביטחוני מדיני יהיה מוסכם על כולם תוך שנה ולכן הדגש הוא על הנושאים החברתיים כלכליים. גדר ההפרדה זה רעיון בנאלי. כולם יודעים את זה ולא הקימו את זה עד עכשיו מסיבות פוליטיות. אני חושב שסיבות פוליטיות הן סיבה רעה מאוד לא להגן על ביטחון המדינה. זה באמת קשה, זה באמת מסובך, זה לוקח הרבה זמן, אבל אם היו מתחילים להקים את הגדר בפברואר בשנה שעברה, היא כבר הייתה קיימת היום".

מלחמת לבנון גייסה אותו למילואים. "הלכתי למלחמה הזאת כמו כל הנערים שהולכים להילחם באויב, אבל חזרתי איש אחר. חזרתי ישר לכל ההפגנות. הייתי מפגין מתמשך. בגלל תודעה חברתית מפותחת התחלתי להתגייס גם לכל תנועה לזכויות של משהו. אחרי רצח רבין נסעתי במשך כמעט שלוש שנים לשטחים, מנסה להבין מה השתבש לנו. ביום שברק עלה לשלטון הפסקנו עם הנסיעות". באותו זמן אפשר יהיה ליצור אלטרנטיבה

^

Open Window
עופר קורנפלד בתוכניתה של שירה פליקס,
ערוץ 10

Open Window
עופר קורנפלד בתוכניתו של יעקוב אגמון, גל"צ, 18.12.04

© 2005 עופר קורנפלד כל הזכויות שמורות